Ibsens Urtehave

I et av landets flotteste parkanlegg, på Dømmesmoen i Grimstad,  finner du Ibsens Urtehave med planter som var i medisinsk bruk midt på 1800-tallet. 

Dømmesmoen er en naturskjønn perle like utenfor Grimstad med en stor og velholdt park og flott turterreng i skogen bak Norsk Hagebruksmuseum. Dammen med Gamlebygget og den store hule "Dømmesmoeika" er sentrale midtpunkt i parken. Mange tar turen til Dømmesmoen enten de er interessert i planter, kulturminner eller bare vil rusle rundt. Vinterstid er lysløypa perfekt for en skitur. Parken er åpen hele året og er lett tilgjengelig for funksjonshemmede. Norsk hagebruksmuseum holder til i planteskolebua og har utstillinger fra hagebruksnæringen i Grimstad samt en utstilling om det økologiske samspillet mellom naturen, bier og mennesker.

 

Ibsens Urtehave er en av perlene i den vakre parken på Dømmesmoen. Her finner du farmasihistoriske urter, av samme slag som Henrik Ibsen brukte da han skulle tilberede medisiner som apotekerlærling i Grimstad 1843 - 1850. Plantene er samlet i ni grupper etter hvilke lidelser de ble brukt for. Det vil si medisiner til bruk for ulike lidelser i hode, hud, mage, tarm, galle, lunger, munnhule, blære/nyrer, hjerte og reumatisme. Det er også urter mot smerte og krampe, i tillegg til urter til bruk i mat. 

 

Urtehagen er på sitt frodigste i juni og juli, men kan oppleves hele året. Det er mulig å rusle rundt på egenhånd, eller du kan oppleve parken og urtehagen sammen med en guide. Grimstad bys museer tilbyr guidede omvisninger for grupper på mer enn 10 personer. En slik tur kan du bestille via Grimstad Turistkontor