Rabarbrafest om våren

Rabarbraplantene strutter av livskraft, og nå er tiden inne for å høste av vårens første frukt - som egentlig er en grønnsak. De tidligste stilkene er møre, sprø og litt sure. Her får du våre beste rabarbratips.

tst1

Et gyllent barndomsminne med en rabarbrastilk og en kopp sukker. Foto: Hannele Fors.

Rabarbramat

Rabarbrastilkene kan brukes til veldig mange søte retter, men visste du at de også passer til middagsretter? Bruker du den søte og syrlige rabarbraen i middagen kan du få en helt ny smaksopplevelse. Den passer nemlig utmerket til kjøtt og fisk.

De klassiske rabarbrarettene er supper, saft, likør, desserter og kaker, men hvis du er tøff prøver du rabarbrachutney eller rabarbraketchup. Skal du virkelig prøve noe nytt, hva med dampede rabarbrablomsterknopper med ostesaus i stedet for blomkål til middagen? Det finnes mange kreative og alternative måter å bruke rabarbra på. Prøv rabarbrafruktlær, sukkersøte tørkede rabarbrastrimler og rabarbrais. Eller hva med å bruke tørkede terninger med rabarbra som rosinerstatning? Her i Grimstad har det vært en årelang tradisjon å lage rabarbravin, og i nyere tid er det til og med gjort forsøk med rabarbraøl.

For de som er interessert i plantefarging, kan rabarbra også brukes som en fargeplante. Da benyttes både blader og røtter.

Allerede midt i april kommer de første høsteklare stilkene på rabarbraplantene på Dømmesmoen. Foto: Vivian Stølen.

Noen av våre favorittoppskrifter

Rabarbrasyltetøy

Vask og kutt opp rabarbrastilker. Legg bitene i en gryte, ha litt vann i bunnen og kok sakte opp under lokk. Syltetøyet skal koke noen minutter, før du tilsett sukker og rører godt rundt. Det er en smakssak hvor lenge man foretrekker å koke syltetøyet. Noen vil ha biter i syltetøyet, mens andre vil ha det godt kokt. Sukker er også en smakssak, prøv dere fram.

 

Rabarbrasuppe

Vask, og kutt rabarbrastilker opp i småbiter. Ha dette i gryte og hell over vann som står dobbelt så høyt i gryten som rabarbraen. Tilsett litt sukker og kok opp. Prøv deg frem med hvor søt du ønsker suppen skal være, og nyt den både kald og varm.

 

Rabarbrasmuldrepai

100 gr. margarin og 100 gr. sukker blandes godt. Ha i 175 gr. hvetemel, og her kan man velge å bytte ut noe av melet med grovere mel, havregryn eller mandelmel, og bland godt til det smuldrer.

Vask, og kutt opp rabarbrastilker i småbiter, og legg et lag i bunnen av en ildfast form. Dryss over sukker og dekk med smulene. Stekes i 180 gr. i ca. 30 min. Følg med så paien ikke blir brent. Stikk en spiss kniv ned i rabarbraen for å sjekke om rabarbraen er myk. Serveres lun som dessert med pisket fløte eller iskrem.

 

Tilslørte rabarbrapiker

3 ss meierismør eller margarin, 3 ss sukker, 4 dl knust kavring, her kan du eventuelt bruke halvparten havregryn, ½ ts vaniljesukker, ½ ts kanel. Bland sammen og stek noen få minutter til det er gyllent og sprøtt. Avkjøles helt før det legges lagvis med rabarbrasyltetøy og pisket fløte. Er syltetøyet for bløtt, kan du tykne det til en kompott ved å tilsette potetmel utrørt i kaldt vann, og varme det opp til kokepunktet, før det avkjøles igjen.

 

Hagebruksmuseets rabarbramuffins

2 egg og 1,5 dl sukker piskes til eggedosis. Rør forsiktig inn 1 dl melk og 100 gr smeltet smør. Bland 2,5 dl hvetemel, 1 ts vaniljesukker og 2 ts bakepulver og rør dette forsiktig inn i røren. Kutt 100 gr rabarbra i bitte små terninger og bland inn. Røde stilker gir fin rosafarge på muffinsene. Hell røren i muffinsformer i muffinsbrett og stek på 175 grader i ca. 20 min.

 

Alt kler rabarbra

Det er ingenting som kler rabarbra så godt som jordbær. Prøv med litt jordbær i gryta når du koker rabarbrasyltetøy! Men pass på - jordbærsmaken er kraftig, og plutselig har du jordbærsyltetøy med rabarbra og ikke omvendt. Eksperimenter og prøv deg frem med andre ting som bringebær, solbær, eple, pære og tørket aprikos. Det er bare fantasien som setter grenser. Prøv å tilsette krydder som vanilje, kanel, anis, stjerneanis, ingefær og lakris. Det gir spennende smakskombinasjoner.

 

Oppbevaring

Rabarbra kan ligge i kjøleskapet i en uke hvis du kutter av bladene, vasker stilkene i kaldt vann og pakker de inn i emballasje som holder på fuktigheten.

Ellers kan du oppbevare rabarbra over vinteren i en mørk kjeller ved å helle oppkuttet rabarbra på glass, tilsette kaldt kokt vann og lukke godt til.

 

Teksten er skrevet av Vivian Stølen ved Grimstad bys museer.

Vil du teste flere oppskrifter? Her finner du oppskriften på Oselias rabarbergrød i bloggen Oselias kokebok, drevet av våre kolleger på Kuben i Arendal.

Ha en fin vår og kos deg med den herlige rabarbraen!