Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen
Se åpningstider Kjøp billett Les om museet    

Kjenn din Ibsen! - Fruen fra havet

  20. sep 2022   kl. 19:30

Sted: Grimstad bibliotek.

Arrangementsserien «Kjenn din Ibsen!» tar for seg Henrik Ibsens kjente klassikere og hans mer ukjente perler. Her får du bli med på dypdykk i ulike Ibsen-verk som har satt sitt preg på sin samtid. Hva handler de om? Hvordan ble de mottatt i samtiden? Og hvilken relevans har stykkene i dag?

Ibsens kvinner er karakterer fulle av motsetninger. Hans aller mest kjente kvinneskikkelse, Nora, ble skrevet i tre varianter: Hun som gikk, hun som tok livet sitt – og hun som ble. Senere ble disse tre variantene egne stykker. Nora Helmer som går. Hedda Gabler som tar sitt liv – og Ellida Wangel som velger å bli. 

Ellida Wangel er en karakter mange av oss kan kjenne oss igjen i. Hun ønsker både trygghet og spenning, pasjon og fornuft, kjærlighet og frihet. Som Nora og Hedda, er hun en fri sjel som føler seg fanget i ekteskapet og lengter ut. Men der Nora og Hedda tvinges til å velge mellom å være tro mot sine menn eller tro mot seg selv, finner Ellida Wangel en vei til forandring og forsoning. Fruen fra havet er stykket der «Det vidunderlige» som Nora alltid lengter etter, faktisk skjer. 

Henrik Ibsen skrev Fruen fra havet i Tyskland på slutten av 1880-årene etter en sommerferie ved kysten i Danmark. Lengselen etter havet var noe Ibsen selv delte med hovedkarakteren. Ibsen var på dette tidspunktet en anerkjent og populær forfatter i Europa. Gjennom Fruen fra havet fortsetter han å utforske og utfordre makt- og kjønnsstrukturer i samfunnet, samtidig som han gjør et dypdykk inn i spørsmål rundt den menneskelige biologi og psyke. Ibsen var i denne perioden svært opptatt av Darwins idéer, noe vi kan se spor etter i teksten. I samme periode var Ibsen fascinert av overnaturlige fenomen. Denne spenningen mellom vitenskap og mystikk, fornuft og følelser, gjør Fruen fra havet til en tekst man kan dra på skattejakt i igjen og igjen. 

Birgit Amalie Nilssen er tidligere teatersjef ved Kilden Teater og Haugesund Teater. Hun er utdannet ved Arts Educational London Schools, Guildord School of Acting og The Drama Centre of Flinders University of South Australia og har erfaring som skuespiller, manusforfatter og regissør. Hun arbeider nå ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter. Her i Grimstad, har hun hatt regi på Kildens Fruen fra havet og Terje Vigen – en musikal i Fjæreheia, samt manus og regi på stykket Din Ibsen ved Ibsen-muséet.  

 

Arrangementet er et samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.