X

Liker du å følge med på hva som skjer?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen
Se åpningstider Kontakt oss Opplevelser med guide    
   

Kjenn din Ibsen! - Rosmersholm

  13. apr 2023   kl. 19:30

Sted: Grimstad bibliotek

Arrangementsserien Kjenn din Ibsen! tar for seg Henrik Ibsens kjente klassikere og hans mer ukjente perler. Her får du bli med på dypdykk i ulike Ibsen-verk som har satt sitt preg på sin samtid. Hva handler de om? Hvordan ble de mottatt i samtiden? Og hvilken relevans har stykkene i dag?

Denne kvelden er det Kildens faste dramaturg, Endre Sannes Hadland, som skal presentere stykket Rosmersholm for oss.

Om stykket: 
På den gamle, ærverdige familiegården Rosmersholm har Johannes Rosmer og Rebekka West levd i tilbaketrukket stillhet etter at Johannes kone tok sitt eget liv. Johannes er tidligere sogneprest, og den siste gjenlevende i en slekt av prester og offiserer. Rebekka er en ung, fritenkende kvinne nordfra. Rundt dem vokser det frem et samfunn og en offentlighet stadig mer preget av polarisering og mangel på idealer. Både de unge radikale kreftene og representantene for de gamle konservative ønsker å vinne den siste av Rosmerne over på sin side. I Rosmersholm møtes det offentlige og det private. Menneskene higer etter forandring, men hvor desperate de enn er etter å frigjøre seg fra fortiden, er de uløselig knyttet til den.

Rosmersholm er et av Ibsens vakreste og mest komplekse stykker med en rekke referanser til den intense politiske og kulturelle striden i Norge på 1880-tallet. Skuespillet fikk mye negativ mottagelse i samtiden, men fremstår likevel som et av Ibsens mest fascinerende teaterstykker. I Rosmersholm går Ibsen tilbake til naturmystikken fra de tidligste stykkene, og dette, kombinert med den nærmest krimlignende oppbygningen, gjør Rosmersholm til et av Ibsens mest særegne stykker.

Mer om Endre Sannes Hadland
Endre Sannes Hadland er Kilden teaters faste dramaturg. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Bl.a. fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen Brune av Teater Joker/Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere arbeidet ved Nationaltheatret og Rogaland Teater. Endre er tidligere styreleder for Norske dramaturger, og har sittet i juryen for den nasjonale Ibsenprisen fra 2019 - 2022.

I Kilden har han vært dramaturg ved en rekke forestillinger, men han har også dramatisert forestillinger i Kilden, samt regissert blant annet Den lille prinsen, Skilpadder hele veien ned og Som dere vil. 

 

Arrangementet finner sted på Grimstad bibliotek.

Arrangementsserien er et samarbeid mellom Grimstad bibliotek og Grimstad bys museer.

Reserver din gratisbillett her!

 

Rosmersholm på Kilden teater Foto: Kristine Jakobsen
Rosmersholm på Kilden teater Foto: Kristine Jakobsen