UTSTILLINGEN PÅ NORSK HAGEBRUKSMUSEUM

På Dømmesmoen i Grimstad lå det i sin tid en gård. Senere startet Staten en hagebruksskole her. Nå er det Grimstad kommune som eier området med alle bygninger og det storslåtte parkanlegget. Rett ved arboretet og lysløypa ligger bygg F. Der står det et museumsskilt. Det går jo an å stikke nesa inn, om ikke annet for å ta en liten kikk i den gamle planteskolebua.

 I utstillingene på Norsk Hagebruksmuseum kan du lære mer om konservering av frukt og grønnsaker.
I utstillingene på Norsk Hagebruksmuseum kan du lære mer om konservering av frukt og grønnsaker. Foto: Simen Samuelsen.

Oi. Det står en kvinne bak disken og selger kaffe, vafler og is. Men det er vel lurt å se seg litt rundt først.

Det er visst gratis å gå inn i utstillingene. I et rom står mange mystiske innretninger som heldigvis har forklarende tekst-plansjer. ”Elektrisk kolbepumpe”, ”stort platefilter til filtrering av saft og vin”, ”halvautomatisk tapperi med korkemaskin”. Denne utstillingen handler om fruktvinen som ble framstilt her i distriktet, av Fuhr Vin, Grimstad Konservesfabrik og Grimstad Gartneri.

I neste rom er det tydeligvis biavl på gang. Her står det isopor-kasser med takstein på toppen. En birøkter i fullt utstyr står helt stille ved siden av bikubene. Det er forresten ulike typer kuber her, i halm, tre og isopor. På en plansje står det: ”Bier og blomster – det økologiske samspillet”.  På et bord er det stilt opp et mikroskop, for dem som ønsker å bli bedre kjent med en bie.

Etter en stund er det på tide å se inn i neste utstilling.  På en plansje står det: ”I krukke, glass, boks og flaske: Dyrking, konservering og markedsføring av hagebruksprodukter”. På veggene henger det oppskrifter; det er kjøkken her også, men det er ingen som jobber ved komfyren nå. I et skap står godt bevart mat; rødbeter, pickles, spinat, erter, gulrøtter.

Og til slutt er det vel på tide med vafler og kaffe? Det er utrolig hva man kan bruke en planteskolebu til.