Ibsens urtehage

I et av landets flotteste parkanlegg, på Dømmesmoen i Grimstad, finner du Ibsens urtehage. Her er mange av de samme medisinske urtene som Ibsen brukte i sin arbeidshverdag i Grimstad Apothek.

Ibsens urtehage på Dømmesmoen kan oppleves hele året. Foto: Gerd Corrigan.

Henrik Ibsen var en gang fattig læregutt i Grimstad Apothek. Den gang var apoteket byens vinmonopol og kvikksølv ble regnet som god medisin. Tenk deg Ibsen ikledd forkle, som triller piller, lager heftplaster og drikker punsj i smug fra små salvekrukker.

I dette apoteket tilbragte den unge Henrik sin lærlingetid. Du kan besøke apoteket i Ibsen-museet.
Foto: Askild Antonsen.

I loven het det at apotekene skulle holde egne urtehager med både stedegne og eksotiske planter. Det var flere apotekhager rundt om i landet på Ibsens tid, men Grimstad Apothek hadde aldri egen apotekhage. Ibsen og hans overordnede måtte derfor skaffe urter og planter til medisiner fra annet hold. Noe kjøpte de fra bønder og handelsmenn. Det er også sannsynlig at den unge Ibsen i ledige stunder ble sendt ut for å sanke urter på egen hånd. Loven tillot dette, såfremt lærlingen hadde tilstrekkelige kunnskaper til å skille plantene fra hverandre.

I 2003 fikk den for lengst avdøde Ibsen sin egen urtehage i Grimstad, 153 år etter han forlot sin post ved Grimstad Apothek. I «Ibsens urtehage» i parken på Dømmesmoen finnes mange av de samme medisinske urtene som Ibsen brukte i sin arbeidshverdag i apoteket. Urtene er sortert i ni ulike felt etter hvor på kroppen de skulle virke. Det vil si medisiner til bruk for ulike lidelser i hode, hud, mage, tarm, galle, lunger, munnhule, blære/nyrer, hjerte og reumatisme. Det er også urter mot smerte og krampe, i tillegg til urter til bruk i mat. 

Ibsens urtehage er en av perlene i den vakre parken på Dømmesmoen. Urtehagen er på sitt frodigste i juni og juli, men kan oppleves hele året. Du kan rusle rundt på egenhånd, eller du kan oppleve parken og urtehagen sammen med en av våre dyktige guider.  En slik guidet tur kan du bestille hos Grimstad Turistkontor.

Ibsens urtehage er et spennende sted å utforske. Men pass på! - noen av urtene er giftige. Foto: Simen Samuelsen.