Hva skjer? Åpningstider Kontakt    

Dømmesmoen og Hagebruksmuseet

Dømmesmoen er en naturskjønn perle like utenfor Grimstad med en stor og velholdt park og et flott turterreng. Dammen med Gamlebygget og den store hule "Dømmesmoeika" er sentrale midtpunkt i parken. Mange tar turen til Dømmesmoen enten de er interessert i planter, kulturminner eller bare vil rusle rundt. Her kan du finne hvilepulsen eller leke inni store trær. I hjertet av Dømmesmoen ligger Norsk Hagebruksmuseum med en kafé som er berømt for sine deilige vafler.

Fred og ro - den vakre parken på Dømmesmoen er det perfekte sted å nyte stillheten,

Dømmesmoen ligger ved Raet, den store endemorenen fra siste istid. Her har det vært bosetting fra langt tilbake, og det vitner de mange jernalderminnene om. Her er bautasteiner og steinsettinger som en tror har vært brukt til religiøse seremonier, og over 40 gravhauger, hvor flere er utgravd.

Gården Dømmesmoens skriftelige historie kan spores tilbake til 1600 tallet, men den nyere historien startet på 1920-tallet da gården ble innkjøpt og Statens gartnerskole Dømmesmoen startet opp. Den nye skolebygningen, som nå kalles Gamlebygget, flott speilende i dammen, sto ferdig i 1923, det første kullet flyttet inn og undervisningen var igang. Parken ble anlagt i engelsk landskapsstil, og det har foregått en kontinuerlig innplanting av stauder, busker og trær i alle år, også nå som gartnerskolen er nedlagt og Grimstad kommune har overtatt eiendommen, og driften av parken.

Dammen med Gamlebygget og den store hule "Dømmesmoeika" er sentrale midtpunkt i parken. Eika er ca. 500 år gammel, og har en stammeomkrets på over 7 m. De fleste barna i Grimstad har krøpet gjennom den smale åpningen for å oppleve Dømmesmoeika fra innsiden.

Det er en populær aktivitet for små utforskere å krype inn i den hule Dømmesmoeika.

Parken omfatter store samlinger trær, busker, roser, klatreplanter og stauder. Klaseroser, stilkroser, klatreroser og gjenblomstrende buskroser blomstrer fra juli og ut sesongen. De opprinnelige buskroseartene står i flor fra sist i juni.

Nesten alle staudeartene i Hageselskapets sortsliste er representert i demonstrasjonsfeltet. Her blomstrer det fra tidlig vår til frosten kommer. Ved staudefeltet ligger også Ibsens urtehage, en samling planter som var i medisinsk bruk midt på 1800-tallet da Henrik Ibsen var apotekerlærling i Grimstad. Her er også Tusenårshagen, en samling gamle hage- og nytteplanter hentet fra mange av kommunene i Agder.

Ibsens urtehave er en unik samling av farmasihistoriske urter.

I Dømmesmoskogen er det registrert 22 økosystemer. Arboretet er på 350 mål, og er planlagt som et arboret på naturens premisser. Her skal plantes inn busker og trær der besøkende kan oppleve og lære om planter i de forskjellige økosystemer. Mange vekster på Dømmesmoen fra skolens første tid har nådd et utvokst stadium. Gjennom årene er det bygd opp en interessant samling med ca 700 forskjellige busker og trær. Sammen med "Dømmesmoeika" og lindealleen ved museet er plantesamlingen et unikt utgangspunkt for et fremtidig arboret.

2 km øst for Dømmesmoen ligger Fjære kirke, en steinkirke fra 1100-tallet. På kirkegården står en Terje Vigen-bauta, og sør for kirken ligger prestegården, et krigsminnesmerke og Olavskilden.

Norsk Hagebruksmuseum ligger midt i hjertet av Dømmesmoen. Museet har utstillinger om hagebruksnæringen, en flott museumsbutikk og kafé med berømte vafler. I kafeen finner du også ulike aktiviteter som kan ta store og små oppdagere med på en rundtur i parken.

Du finner museets åpningstider her.

Yrende liv ved Norsk Hagebruksmuseum.
Foto: Gerd Corrigan.