Hva skjer? Åpningstider Kontakt    

Eddik og Eddiken

Eddik kan gi deg en hel verden av opplevelser. Det er så mye god mat som blir enda bedre med en skvett eddik. For ikke å glemme alle kjerringrådene som påstår at eddik hjelper mot nesten alt av problemer. Her kan nevnes flekker på klær og møbler, vindusvask, røyklukt, ugress, maur, bananfluer, urolig mage, sår hals og vorter.

Vidundermidlene eddik, natron og sitron fjerner det meste av flekker og plager

Kjerringråd

Man skal ikke forakte et godt kjerringråd, de er gjerne basert på lang erfaring gjennom flere generasjoner. Eddik i matskapet har vært fast inventar på mange kjøkken, men du finner mer i kjøkkenskapet som kan brukes til rengjøring. Eddik kan brukes i ulike kombinasjoner med sitron eller natron, eller bare uttynnet med litt vann. Eddik er desinfiserende, fettoppløsende og fjerner vond lukt.

 

Ingredienser til en god fransk dressing eller vinaigrette er en blanding av olivenolje, valnøttolje, dijonsennep, hvitvinseddik, salt og pepper.

Eddik i maten og på salaten

Eddik kan være en fantastisk smaksforsterker og gir det lille ekstra som tar en matrett til nye høyder. Det er så mange eddiktyper å velge mellom, alt etter bruk og hvilken smak man er ute etter.

Eddik får navn etter det den blir laget av eller smaksatt av, så det finnes vineddik, epleeddik, malteddik, urteeddik og så videre. Den italienske balcamicoeddiken lages av druesaft som kokes inn i flere timer til den tykner og blir mørkere og søtere på smak. Så blir den satt til gjæring, og deretter lagres den flere år på trefat til den blir rund, søt og syrlig på smaken før den sendes ut til butikkene.

Den vanligste eddikdressingen til salat er nok en vinaigrette som er en blanding av en del eddik og tre deler olje tilsatt ulike smaker. Prøv deg fram og finn ut hva du liker av smaker i vinaigretten med f. eks honning, sennep, salt, pepper, hvitløk, sitron eller noe annet. Forskjellige oljer og eddiker kan gi helt nye smaksopplevelser, selv om du bruker de samme ingrediensene. Ha alt i et glass med lokk og ristes godt, vinaigretten er holdbar i 3-4 uker.

Urteeddiker kan alle lage ved å tilsette en nærmest uendelig variasjon av urter og urteblandinger i ulike typer eddiker. Prøv deg fram, men ca 2,5 dl friske urter kan passe til 5 dl eddik, og 1,25 dl hvis det er tørkede urter eller krydder. Foruten krydder og urter kan man bruke frukt, bær og blomster til å smaksette eddik. Bruk en god eddik og begynn smakingen etter en uke. Når du er fornøyd, filtrer eddiken gjennom et kaffefilter, og du har nå mange spennende eddiker til salatdressinger eller marinader.

 

Eddiksyltet gresskar

Her er en god oppskrift med eddiksyltet gresskar som passer perfekt til stekt kjøtt og kjøttkaker.

Kok opp 4 dl eplecidereddik med 700 gr sukker og ca 40 gr ingefær i skiver. Kanelstang og nellikspiker kan tilsettes laken for litt ekstra smak. Ha i 1 kg renset flaskegresskar kuttet i 2 x2 cm terninger.

Kok noen minutter til terningene er blanke og møre, prøv med en spiss kniv. Øs terningene over i reine glass, kok laken videre i 15 min til den tykner og hell over gresskarterningene. Oppbevares i kjøleskapet og holder seg 3-4 måneder.

Grimstad Eddikbryggeri nr 1, Grimstad Gartneri med Fuhrs Vinkjeller nr 2 og Grimstad Konservesfabrikk nr 3. Viktige bedrifter for byen og distriktene gjennom mange år.

Grimstad  - eddikbyen på Sørlandet

Opprinnelig ble Grimstad Eddikbryggeri eller Eddiken som den ble hetende på folkemunne, opprettet som en del av Grimstad Gartneri i begynnelsen av andre verdenskrig. Planen var å produsere nok eddik til tyskernes «sauerkraut» i tillegg til forskjellige typer eddik for salg. Den ekte sauerkraut er laget av finsnittet kål og salt som gjennomgår en fermenteringsprosess i løpet av noen uker. Den inneholder altså ikke eddik. Surkål inneholder eddik og lages ved å koke kål sammen med salt, sukker karve og eddik. Surkål oversatt til tysk blir sauerkraut.

Bøndene i distriktet leverte kålen og eddiken laget de selv. På fabrikken ble det laget fire typer eddik, Lucullus, Baccus, Natura og Matmor. Matmor ble et fellesnavn for flere produkter. Matmor ble etter hvert et fellesnavn for flere produkter.

Eddikflasker og Matmor syltede rødbeter i utstillingen på Norsk Hagebruksmuseum.

Grimstad Eddikbryggeri ble i 1946 overtatt av bøndene i distriktet, og i 1978 fusjonert med Grimstad Konservesfabrikk. Grimstad var ikke først ute med eddikfabrikk, det var Rieber & Søn Bergen i 1839.

Eddik produseres på forskjellige måter. Vineddik lages ved å la vin, rød eller hvit reagere med luft. Det dannes eddiksyrebakterier og etter noen uker eller måneder er vinen blitt til eddik. Eddik kan lages av så forskjellige råvarer som druer, epler, korn eller ris.

På Eddiken hadde de fire store eddikbeholdere, og de ansatte ga hver beholder navn etter de kongelige. De to største beholderne ble kalt Olav og Harald og to mindre ble kalt Ragnhild og Astrid.

Det finnes også andre måter å lage eddik på med simplere råvarer og en fremskyndet prosess som tar noe få dager..

Eddiktanker med kongelige navn.

International Vinegar Museum

Det finnes et museum for alt, og i USA finnes verdens eneste eddikmuseum. Her kan du lære om eddikproduksjon og besøke samlingen med eddiktyper fra hele verden. Her selges ulike eddiker og de deler ut smaksprøver. Så skal du til USA og South Dakota har du her et tips til hvor du kan oppleve noe unikt!

 

Teksten er skrevet av Vivian Stølen, stedsansvarlig for Norsk Hagebruksmuseum.

Hver 14. dag sender vi nyhetsbrev med artikler til våre abonnenter.

Trykk HER dersom du også ønsker å få kultur- og litteraturhistorisk lesestoff rett i mailboksen!

Du kan lese flere hagebruksrelaterte artikler HER.