Hva skjer? Åpningstider Kontakt    

Hva med å hermetisere epler?

Det er kanskje ikke så godt kjent at museer også kan ha levende samlinger og ikke bare gjenstander? På Dømmesmoen har Norsk Hagebruksmuseum foruten en rabarbrasamling også en samling med epletrær. 

Av epler kan vi lage mye godt og nå skal vi prøve oss på hermetiseringens edle kunst. Gjør vi en god nok jobb, så kan frukten nytes resten av året som desserter og kakefyll.

Her kommer oppskriften

Skrell eplene og del opp i båter. Trekk frukten forsiktig i sukkerlake på 80-90 °C, til den blir nesten mør. Faste og syrlige epler holder seg best som hermetiserte.

Bruk 300-400 gram sukker per liter vann pluss litt sitron. Legg deretter frukten over på rene og varme glass. Sukkerlaken kokes deretter opp igjen, og helles over frukten oppi glassene til det nesten renner over. 

Tørk om nødvendig av kanten med en ren klut og legg på gummiring, glasslokk og skru til metallringen. Det skapes undertrykk under avkjøling slik at tettingen blir enda bedre. Skru lokket enda fastere til når de er avkjølt. Glassene lagres kaldt og mørkt.

Det er viktig å bruke helt rene glass til hermetisering og bruk gjerne Norgesglass. Kjør glass, lokk, ring og gummiring i oppvaskmaskinen. Sett glass, lokk og ring i langpanna og sett det inn i steikeovnen på 110 grader i minst 15 minutter.

Kok opp 2 dl vann og rør ut 2 ts Atamon konserveringspulver. Sett gryten til side og la gummiringene ligge i til de skal brukes. Her er det viktig med absolutt renslighet og rene hender. Bruk gjerne en pølseklype av tre for å handtere varme glass.

Norgesglasset revolusjonerte lagring av mat i Norge.

På slutten av 1800-tallet ble de første sylteglassene laget på Høvik Glassverk

I 1908 kom de første glassene med «Norge» på skrå over glasset.

Drammen Glassverk overtok etter hvert produksjonen av Norgesglass. Etter andre verdenskrig overtok Moss glassverk Norgesglassproduksjonen og det siste Norgesglass forlot Moss Glassverk i 1978.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med hermetiseringen! 

Denne teksten er skrevet av Vivian Stølen, stedsansvarlig for Norsk Hagebruksmuseum. 

Hver 14. dag sender vi nyhetsbrev med artikler til våre abonnenter.

Trykk HER dersom du også ønsker å få kultur- og litteraturhistorisk lesestoff rett i mailboksen!